Get me outta here!

Friends

Latest Posts

Recent Posts Widget

Wednesday, March 4, 2015

UBAN DI 'USIA MUDA'

Assalamualaikum.

Teringin nak gali info nih. Sebab hari tu terjumpa kat kepala. Kuikuikui. Yeay. Ada alasan nak inai rambut. Hahaha. Jangan nak kutuk Mommy ye? Dosa.

Ala.. xhairan pun ada uban ke x. Sebab so far, xde la dok menggaru pun. Mommy rasa keturunan kot. Sebab mak Mommy memang ada uban awal.

Zaman Mommy kat uni dulu, age Mommy area 20an dah tengok ada kawan yang dah beruban. So Mommy age 30an, baru ada, so ok la kan. Tua dah ni. Sedar diri. Hiii

Nak cari sebab jap.

Dari Utusan:
UBAN bukan lagi dikaitkan dengan proses penuaan walaupun sebelum ini hanya mereka yang berusia saja mempunyainya. Melayari Internet semasa mencari maklumat mengenai uban, penulis terserempak ramai remaja yang mengadu rambut beruban malah ada yang ditumbuhi uban seawal usia 13 tahun. Justeru mereka sibuk mencari penawar bagi menangani masalah itu.
Walaupun mewarnakan rambut adalah salah satu alternatif bagi mereka yang beruban tapi puncanya perlu diketahui dan ditangani. Kajian yang dijalankan mendapati kepadatan warna rambut ditentukan oleh jumlah melanin yang dihasilkan oleh badan.
Biasanya, pada zaman kanak-kanak dan remaja, melanin boleh dihasilkan dengan jumlah yang banyak.
Namun apabila umur semakin meningkat, kebolehan semula jadi untuk menghasilkan melanin mula berkurangan dan akhirnya kepala akan dipenuhi uban.
Punca rambut beruban yang paling utama adalah faktor genetik, iaitu ia diwarisi daripada ibu atau bapa.
Selain itu, rambut beruban juga boleh disebabkan oleh kurangnya zat besi dan zink atau penggunaan ubat-ubatan.

Menurut Pakar Runding Dermatologi, Pusat Perubatan Prince Court, Dr. Guru Ratnavelu, uban yang muncul pada usia muda biasanya disebabkan oleh faktor nutrisi tidak seimbang.
"Nutrisi tidak seimbang seperti pengambilan makanan segera secara kerap boleh menyebabkan pengeluaran pigmen pewarna rambut yang dinamakan melamin terbantut. "Pigmen berkenaan dihasilkan oleh sel tubuh yang dikenali sebagai melanosit dan rambut menjadi putih kerana melanosit tidak lagi menghasilkan melanin," katanya.
(ark.. mommy x makan makanan segera pun. tp nutrisi x seimbang tu mungkin sebab main makan je x pk nutrisi. kdg sayur xde, lauk2 je ada.. huu)

Biasanya pengeluaran pigmen yang terhenti hanya bersifat sementara bagi mereka yang kekurangan nutrisi.

Jika mendapat nutrisi yang seimbang, secara automatik, pengeluaran pigmen akan kembali normal dan rambut putih akan hilang dengan sendirinya dan kembali menjadi hitam.
(haaaa..fuhhh!!! kena makan nutrisi seimbang lepas nih)
"Ini jika uban berlaku kerana kekurangan nutrisi," katanya.
Dr. Guru berkata, nutrisi yang tidak seimbang bukan hanya menyebabkan uban tetapi juga mengganggu kesihatan rambut secara umum. Itu sebabnya kanak-kanak yang mengalami gangguan gizi yang teruk, rambutnya kelihatan kemerahan dan tidak sihat. Dr. Guru berkata, ini biasanya dapat dilihat di negara-negara dunia ketiga yang mengalami masalah kebuluran.
"Pengambilan gizi yang cukup saja tidak menjadi jika terdapat gangguan fisiologi yang menyebabkan nutrisi tidak dapat diserap dengan baik sehingga makanan bergizi terbuang begitu saja," katanya.
Bagaimanapun keadaan agak berbeza jika uban disebabkan oleh keturunan.
Selain makanan seimbang, faktor keturunan juga adalah penyebab yang paling biasa munculnya uban pada usia muda. Informasi mengenai rambut putih yang tumbuh lebih awal tersimpan di dalam gen.
Ini bererti bila ibu bapa dan saudara terdekat mula beruban pada usia muda, kemungkinan untuk cepat beruban akan lebih besar.
Adakah penggunaan sesetengah syampu membawa kepada uban? Dr. Guru berkata, syampu tidak ada kena mengena dengan uban. "Pengambilan ubat-ubatan misalnya ubat anti malaria seperti Chloroquine boleh membawa kepada kemunculan uban," katanya.
Malah beliau berkata, terdapat juga pesakit yang tiba-tiba saja mempunyai rambut beruban disebabkan gangguan fisiologi. Dr. Guru berkata, punca mengenai fenomena berkenaan masih belum dapat dijelaskan sehingga kini

Gaya hidup yang sihat juga turut menyumbang dalam melambatkan tumbuhnya uban.
"Bagi melambatkan proses rambut beruban seeloknya amalkan gaya hidup sihat dengan makanan seimbang dan lakukan senaman.

Menyentuh mengenai mereka yang mewarnakan rambut bagi menutup uban, Dr. Guru berkata, mewarna rambut tidak mendatangkan kesan negatif. "Malah ini akan memberikan keuntungan kepada ekonomi negara," katanya.
(aik.. untung ekonomi negara????? huu)

Mengenai kaedah tradisional menggunakan minyak kelapa atau minyak zaitun pada kulit kepala, Dr. Guru berkata, ini satu cara untuk mengurangkan rambut kering. "Ini baik bagi negara tropika yang panas , penggunaan minyak pada rambut akan melembapkan kulit kepala dan membuatkan rambut lebih sihat," katanya.
Bagaimanapun tidak terdapat bukti dimana kaedah tradisional dapat menghentikan pengeluaran uban.

Dr. Guru berkata, sebenarnya tiada ubat bagi uban kecuali mereka harus mengamalkan gaya hidup sihat dengan pemakanan seimbang dan lakukan senaman dari awal.

Tu je.

Makanan seimbang.
Gaya hidup sihat.
Senaman.

Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Ada x yang pernah tengok kanak2 ada uban? Boleh baca info kat SINI.

Regards,
Mommy Hannah Damia 'n' Ariq Emir

Important :
- Declaration of images are the intellectual or personal property of the blog owner; YB Shehan.
- Declaration of image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; YB Shehan. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.
- Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; YB Shehan.

Friday, February 27, 2015

AKTIF INSTAGRAM

Assalamualaikum.

Doakan Mommy rajin untuk aktifkan semula 2 IG business Mommy nih. Kemalasan yang amat la nak update.

Jom support Mommy ok?

1) IG Lil HDAE Closet

2) IG SS_SCARF

Untuk yang xde IG, boleh lawat Fanpage Facebook Lil HDAE Closet & SS Scarf.

TQ SAYANG SEMUAAAAAAAAAAAA

MUAH CIKEDISSSSSS

Regards,
Mommy Hannah Damia 'n' Ariq Emir

Important :
- Declaration of images are the intellectual or personal property of the blog owner; YB Shehan.
- Declaration of image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; YB Shehan. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.
- Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; YB Shehan.

Thursday, February 26, 2015

NAELOFAR HIJAB : CHIC & BASIC

Assalamualaikum.

Sesi nak habiskan stok nih. Cepat uols.
Macam pisang panas ok.

CHIC AND BASIC
Tranquility and elegance run deeply through the roots of this gorgeous high quality chiffon. Fluidity and effortlessness in the drape makes this fabric brilliant to work with and initiates creativity.

This high quality chiffon is semi-sheer, wonderfully soft and extremely light weigh ideal for both and formal wear.

Material : High Quality Chiffon
Type : Instant
Opacity: 2 (Semi-transparent that needs an inner to cover your neck)
Washable : Hand wash


Stok yang Mommy ada cuma warna2 ini sahaja. Kalau nak, segera PM Lil HDAE Closet. Jangan la lupa info nama sket & bagitau uols tau dari blog yer. Kang Mommy kompius.

Ini contoh gambar Mommy pakai..

Dari bahagian atas.. anda nampak PLEATED (yg dilipat2)

Selesa sepanjang hari. Mommy pakai shawl nih dari kul 12 tengah hari smpai 1 pagi masa otw balik dari Kedah ke KL Ahad lalu. Jalan sesak. Tapi langsung x rimas. Selesa je.

segera PM Lil HDAE Closet untuk ORDER.
Regards,
Mommy Hannah Damia 'n' Ariq Emir

Important :
- Declaration of images are the intellectual or personal property of the blog owner; YB Shehan.
- Declaration of image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; YB Shehan. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.
- Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; YB Shehan.

BAHAYA AJINOMOTO & PENGAJARAN BATUK FLU TERUK

Assalamualaikum.

Ya! Mommy benci Ajinomoto. X dinafikan most kedai memang akan letak pak aji nih. Tapi, tekak Mommy nih spesel. Dia ada carta sendiri. Carta "boleh tahan lagi" atau "mampoih dah aku lepas makan nih"

So, Mommy paling x suka last carta tu.

Kalau korang masih lagi x sedar2 bahaya ajinomoto tu, cer gugel sendiri dengan keyword "BAHAYA AJINOMOTO". Kalau malas sangat, tekan je link kat keyword Mommy cakap tu. Mommy dah tolong link kan ke gugel dah. Suka kan org suap? Hoho.

Ni dah almost 1 week ku batuk selsema dek penangan AJINOMOTO.

Sekian lama Mommy x sakit teruk begini. Rasanya last sakit teruk batuk flu ni masa preg Hannah je kut. Ini nak sentuh dada pun rasa mcm dah lebam.

Batuk dah mcm batuk kering. Flu xyah cakap la.

Pengajaran yang Mommy dapat nih, leh jadi panduan penting untuk anak2 atau dewasa pun boleh jugak

1. Pastikan sejurus bermulanya nak batuk, waktu tu jugak minum air! Samada ia akan membantutkan perasaan nak batuk, atau ia akan jadi jadikan kita x gatal tekak masa tu. INGAT BATUK, INGAT AIR!
2. Untuk anak2, pastikan steam & buat percussion (tepuk) yang Mommy agung2kan sangat tips tu untuk anak2.
3. Mommy sapu Pati Batook Ori di dada, tekak & hidung.
4. Dewasa boleh cuba macam2 ubat batuk tapi Mommy reject sebab Mommy still bfeed anak2, plus ubat batuk x ok sangat pun. Anak2 leh cuba amalkan supplemen EFFICAS CARE yang selamat untuk toddler & dewasa. Ia bukan sekadar utk asthma, tapi selalunya anak2 yang kerap kena bronkitis tu, memang ok sangatlah cuba.
5. Mommy cover dengan 2 jenis candy nih. Herbal & Fisherman (sugar free). Anak2 opkos x boleh. Anak2 fokus no 1, 2 , 3 & 4 sahaja.
Ini bukan Fisherman biasa tu. Dia mcm lebih sedap sket. Memang leh control batuk sket la.
 Ini pun sama gak. Tido malam, ku amek ni dulu.
 Pastikan ini sentiasa di tangan anda. Sebab lepas anda rasa nak batuk & flu tu, pasti pegang tisu & bahan buangan tu, so gunalah ia..
6. Mommy minum 100 plus jugak.

Harap lepas ni cepatlah sihat. But, petua no 1 tu memang wajib dibuat. Air memang mbantu. Jangan dicari air ais plak.

Regards,
Mommy Hannah Damia 'n' Ariq Emir

Important :
- Declaration of images are the intellectual or personal property of the blog owner; YB Shehan.
- Declaration of image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; YB Shehan. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.
- Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; YB Shehan.

MIRJANA PUHAR MATI DIBUNUH

Cycle 20 & 21 ANTM memang Mommy & Daddy x skip tengok. Sebab this time x boring. Ada lelaki & perempuan. Kalau cycle sebelum2 tu, manjang isu gaduh pompuan sama pompuan. Boring.

Kalau cycle 20, menang kat Jourdan Miller.

Cycle 21 nih memang sies xle nak teka. Sebab masing2 hebat belaka. First time top 3 is semua male. Adam, Will & Keith. Malangnya, Keith menang. Eh. Hahaha. Mommy ingat Adam akan menang.

So today, pepagi bukak FB, ternampak berita yang Mirjana Puhar dibunuh. Aiyak! Betul ke Hoax nih? Gugel punya gugel memang kompem. E News dah kompemkan. Mati bersama bf & roomate bfnye skali, ditembak oleh 'penjenayah dikenali'. Katanya drug related.
 

Minah ni memang paling kecoh & lantang bersuara dalam ANTM. Itu yang kita dpt tgk sket je. Behind scene, ntah ape lah kan yang jadi? huu

Macam kes skandal dia la jugak. Ada bf, tapi dok love2 Denzell. Sebelum tu dengan Matthew. Denzell rilek je even tau ada bf pun. Hahahaha. Macam2 lah drama korang.

Tengok ni antara kata2 Mirjana yang lantang giler.
Korang still ingat x?
 
 
 Nak details leh baca sini source

Ni Denzel yang buat Mirjana jadi x fokus. Hahaha

Antara pose2 menarik beliau di setiap cabaran
 
 

Malangnya beliau dah xde sekarang. Walaupun mulut dia lancang, suka gaduh, tapi umur baru 19 tahun. X matang lagi kot kan? Apa nak buat, dah ajal.
Regards,
Mommy Hannah Damia 'n' Ariq Emir

Important :
- Declaration of images are the intellectual or personal property of the blog owner; YB Shehan.
- Declaration of image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; YB Shehan. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.
- Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; YB Shehan.

MINUM HONEY LEMON SUAM SETIAP HARI. LIHAT APA YANG JADI? (KENA CUBA NIH!)

Assalamualaikum.

I Drank Warm Honey Lemon Water Every Morning for a Year. Here’s What Happened

Until a few years ago, honey and lemon drinks were something I bought in a packet from the chemist when in the death-throes of a full blown flu.
Naturally, those little packets didn't help much, so I was skeptical when I started this whole crazy challenge.
Of course, drinking real lemon juice and proper honey in warm water is a totally different experience, and with all the hype around it I embarked on a 12 month quest to see if it really was as miraculous as the trend says.



I am pleased to report I am thoroughly converted, and here is why.

1. I have not had a cold, flu or gastro illness in the entire year

Literally. On reflection, this actually blows my mind. All of my life I’ve been a serial tonsillitis-getter, and always seemed to pick up whatever was going around. With a large family, including lots of little ones, there is always someone around who has the latest bug. I am happy to report I no longer catch them, even when it rips through the rest of the gang.

Confession: there were days I skipped totally, and though I have felt very early signs of sickness sometimes (too many sneezes in a day, run down, extra tired, suspicious tummy rumblings) nothing at all has materialised. Sure I’ve had tired days and a few headaches, but nothing to write home about.

As soon as I got back on the regime these stopped happening, and I now absolutely swear by honey/lemon—to the point I‘ve become prematurely old-aged and carry them both in my bag when I stay at friend’s places or hotels. (Should I be worried I’m also proud of this?)

2. I no longer need coffee and have become a {gasp} morning person

The zing I get from lemon and honey first thing in the morning has become something I crave, and doesn’t leave me with headaches or the dreaded caffeine comedown. I also have more energy for longer and am quicker to smile in the a.m.

It used to take me at least an hour to open my second eye and stop grunting at people like a cavewoman, but I’m now annoying the people that love me in new and wonderful ways like throwing deep philosophical questions at them as I bound into the kitchen. I’ll need to find a new challenge soon though if I am to keep them on their toes.

3. The people around me are becoming more healthy—the biggest reward

So this has taken the longest: to convince my family that honey and lemon can help them prevent some of their man-flu incidents.

But after playing nurse and administering my magic potion to them when they are at their most desperate, they can finally see its benefits. “Whoa! That helped straight away!” never gets old and reminds me to keep going every morning so I don’t suffer the indignities of needing to be three feet from a toilet at all times, or running through a box of tissues an hour.

It’s such a lovely feeling to know that I can help my loved ones feel more well through something so simple and available. I have become some kind of one-trick uber-nurse, and that’s awesome.

My Recipe:

I generally use the juice of half a fresh lemon, and a decent teaspoon of organic, raw unheated honey in a standard mug with freshly boiled water that has cooled a little (but still hot enough to melt the honey). I then add a splash of cold so I can drink immediately in one go to rehydrate me as soon as I wake.

However, it does depend on the lemon and the honey, some lemons are juicier or more sour and some honeys more sweet, so experimenting is important! Also half a lemon may be too intense to start, my family uses a quarter.

Why does it work? Well, according to websites thehealthsite.com and Underground Health, there are at least nine major benefits to drinking warm honey lemon water every morning.

But I’ll list my favourites here:

Keeps you regular and protects from UTIs

Because this mixture when taken first thing in the morning stimulates the digestive system, as well as hydrating the colon and more, honey lemon water keeps constipation at bay. It also acts as a diuretic, cleansing the urinary tract and ensuring no urinary tract infections. I can certainly verify this one!

Improves digestion

Every part of this drink aids in the digestive process; lemons assist your liver in producing more bile so you can break down complex foods better and use the good stuff from your meals. Honey is antibacterial which protects you from any infections you might have. It also helps with the production of mucus in the stomach, helping to flush out toxins. For this reason, it also assists with healthy weight balance.

Makes you glow with health and beauty

Lemon has many benefits for skin, but it also helps purify the blood as well as aiding in the production of new blood cells that act as cleaning agents. The water and honey create a restorative, antibacterial and collagen boosting powerhouse for your skin too.

So there you have it, my verdict is overwhelming positive and I highly, thoroughly recommend it. Plus it’s freakin’ delicious.

Disclaimer: I have become incredibly fussy about which honey and which lemons I use, and can see that makes all the difference. I am blessed to live in the pristine Tasmania, Australia where I source raw, unheated honey and organic lemons from the trees of my neighbours. When I am desperate and resort to supermarket lemons and honey, the result is not the same (it just tastes like fake sugary lemony yumminess).
Proper honey and healthily grown lemons are the key.
As well as a big handbag to carry them everywhere.
source

Regards,
Mommy Hannah Damia 'n' Ariq Emir

Important :
- Declaration of images are the intellectual or personal property of the blog owner; YB Shehan.
- Declaration of image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; YB Shehan. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.
- Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; YB Shehan.