Thursday, August 21, 2014

ALOCLAIR UNTUK ULSER ANAK

0 brilliant thoughts
Assalamualaikum.

Saya dapat tahu ramai Mommies pakai this brand untuk ulser. Bagus? Sebab sebelum ni saya cuma guna Oral Aid, tapi ada grup2 Mommies yang lain suggest this brand. Ok. Let's try. #ulser#letsfightulser#aloclair


Review
Malam tadi spray 3x kat tempat ulser Hannah. Mommy pn try skali kt ulser pipi nih.. X rasa kebas sangat macam Oral Aid. Tapi magiknya selepas 30 minit spray Aloclair nih, dah boleh makan dgn senang. Minum susu pn ok. Dan Hannah dah x bangun tengah malam sambil nangis2 cakap sakit. Dan x nampak dia ketap2 bibir tahan sakit this morning. Syukur.

Mommies lain cmne??
 
Regards, Mommy Hannah Damia & Ariq Emir

Wednesday, August 20, 2014

BATUK & FLU : RAWATAN BAWANG

0 brilliant thoughts
Assalamualaikum
 
Memang lama jugak rasanya HDAE x kena flu. Tetiba je Jumaat lepas bila balik rumah, masing2 soksek2 hidung tu.. Haih..

So pepagi sabtu, haruslah steaming & percussion dibuat kat si adik tu.. Kakak ok lagi, xde lelehan sangat. Lagipun 2 malam sebelum tu memang sejuk je memalam.

Kaedah steaming Mommy ada explain dari tahun 2011 kat entry SINI (klik)

Kalau dulu Mommy guna cara baldi cmnih.. (link)

Sekarang dah guna sterilizer je camnih (guna Little Bean punya). Senang. (link)
Masa nih hasil lelehan memang banyak. Bagi yang menggunakan kaedah steaming ini, tolong JANGAN PEGANG MUKA ANAK STATIK HADAP AIR TU. Nak bedung tangan boleh, tapi biarkan mereka alih2 muka sebab air panas tu punya wap yang juga panas. X caya, cer cuba sendiri. So, biar je.

Selepas lelehan keluar, tolong sedut menggunakan nose cleaner ni. Ingat brand nih tau.
(jangan sedut menggunakan mulut anda ye. Air liur mempunyai bakteria. x memasal ada jangkitan lain plak kt anak nanti)

Kalau xde masa nak steam, selang seli masa tu leh pakai Sterimar & sedut. Ini utk selesaikan masalah hidung tersumbat. Tapi, pastikan anda dapat keiizinan doktor utk menggunakan sterimar ini.


Setel steaming, haruslah buat tepuk (percussion@cupping method) untuk longgarkan kahak. (link)
Bahagian tepuk tu bermula di belakang dari bahu & tepi badan. Xperlu sampai bawah pun. Buat kiri & kanan badan.Selepas belakang, buat hadapan pulak.
Selesai masalah kahak.

********************************
Tiba masa untuk kaedah flu @ selsema & batuk sederhana menggunakan rawatan BAWANG.
Tahukah anda?
1) Pernafasan selesa
Mommy potong bawang besar (nak potong dadu pun boleh), then letak dalam bekas & letak kat bilik. X kisahlah tepi muka ke, atas kepala ke, sudut katil ke. Ia akan membantu hidung tersumbat utk bernafas dengan selesa. Mommy panggil nih 'aroma bilik'. hii

2) Batuk sederhana
Bakar seulas bawang putih (cucuk garfu di bawang & ltk di api dapur). Kemudian lenyek bersama olive oil & sapu dada, belakang & tapak kaki.

 PIC 2
Selain kaedah bawang utk 'aroma bilik' di atas (PIC 1), ini pulak kaedah untuk stokin & tapak kaki yang dipanggil 'Garlic Socks'. Kaedah ini memerlukan 2 stokin & seulas bawang putih. (ada juga yang bakar bawang putih tersebut utk kaedah garlic socks nih)

Caranya:
pakai stokin selapis (ariq pakai stokin biru memula tanpa letak apa2 di tapak kakinya)
kemudian
1 ulas bawang putih td dilenyek/ditumbuk & dibahagi 2.
Masukkan bawang lenyek dalam stokin kedua (hijau putih tu).
Sarungkan ke kaki yang dah berstokin tadi (yang biru).
Ratakan bawang2 tu ke sekitar tapak kaki (garlic x boleh direct kena kulit tapak kaki ye, boleh melepuh/lecur)

Kaedah Garlic Socks ni memang berkesan betul. Satu malam je buat. Dah kering dah flu beliau. Alhamdulillah..

Kehebatan bwg putih..

VCO
Selain cara di atas, kita boleh amalkan makan VCO (softgel atau liquid). Macam HD, Mommy bagi je softgel sebab dia pandai gigit & kunyah. Untuk AE plak, Mommy bagi yang jenis liquid nih. Walaupun Mommy memang menjual VCO Catalyst nih (link), x pernah tau plak berkesannya VCO nih utk kes batuk nih. Bila difikirkan semula, patut la dah lama HDAE ni xde flu & batuk. Mungkin HD sebab dia sendiri yang makan, AE plak sebab dia ambil khasiat melalui breastfeeding. Kes AE tetiba flu nih mungkin sebab dia baru tukar pengasuh & ada baby lain. Sebelum ni tadika dgn kakak, mostly dah besar2 & jarang nampak dorg x sihat. Biasalah budak kan. Antibodi baru nak kuat.


********************************
Demam & ACV Socks
 Tips untuk anak yang demam panas, boleh gunakan ACV (with the Mother) lebih kurang 2 sudu besar, mix bersama air. Rendamkan stokin anak & pakaikan kpd anak yang demam. Insya Allah.



Tips kesihatan ada Mommy letak dalam page Homemade Food for HDAE. Nak tengok, sila klik SINI.

Regards, Mommy Hannah Damia & Ariq Emir

Wednesday, August 13, 2014

REDUCE STRESS AT WORK

0 brilliant thoughts
Assalamualaikum.

Simple ways to reduce stress at work

1. Talk to a co-worker and keep the conversation positive. Ask for help if you need it.

2. Watch sports videos during lunch and short breaks.

3. Go outside and take a walk, even if its just for five minutes. Running wont hurt either.

4. Eat some healthy snacks or food. Dark chocolate is excellent.

5. Listen to audio books, or read a book.

6. Take pictures of the beautiful scenery around your work place.

7. Watch hilarious videos. You can easily find one on YouTube, Vine, Google, etc.

8. Find out what is stressing you, and try to change how you feel about it.

9. If you work standing up, try sitting down for a few minutes, and vice versa.

10. Read the news. Stay abreast with whats going on in the world to see the bigger picture.

11. Breathe in deeply, and out again. Do this for a few minutes.

12. Chew gum. Yes, its that simple.

13. Stretch your body. Stretch your muscles, legs, hands, etc.

14. Socialize and meet someone new at your work place.

15. Meditate.

16. Massage your neck, shoulders, and back with your hands.

17. Write in your journal. If you do not have one, write about your dream life.

18. Reminisce your past times, those euphoric moments when you felt alive.

19. Wash your face or your hands with cold water on hot days, and warm water on cold days.

20. Laugh out loud ( LOL!). Laughter is a great way to reduce stress.

21. Move away from your computer, smartphones, etc. and observe your surroundings.

22. Take your shoes off, and walk barefoot. Enjoy being barefooted for a minute.

23. Spin in your chair for a few seconds.

24. Do some pushups.

25. Reach out to one of your friends. Send an email or call them on your phone.

26. Look out the window and admire nature.

27. Drink some tea or coffee.

28. Eat lunch with your best co-workers and do not talk about work.

29. Turn on your favorite internet radio.

30. Pranks. ONLY the ones that will make people laugh and talk!

31. Re-organize and prioritize your tasks.

These are all simple stress reduction methods, and do not cost an arm and leg. Stress can negatively impact your life directly, and those around you indirectly. I hope these tips will help you reduce stress while you work, and improve your life.

How do you reduce stress at work? What can you add to this list?

Wednesday, August 6, 2014

KETAGIH.. SUSUN ATUR

0 brilliant thoughts
Assalamualaikum.

Bahaya sungguh ngan geng Susun Atur nih. Punya la ketagih Mommy menggugel idea bila ada orang bertanyakan sesuatu. Dan sampai masa, otak Mommy plak ligat bab hack item2 utk susun atur nih. Antara yang agak glemer ialah Hack IKEA plastic storage, Hack IKEA spice rack, Scarf/Shawl Storage, even susun hanger yang bergelimpangan pun Mommy cari solution gak. Pastu paling over bila Mommy jumpa book stopper utk letak hujung baju yang dah lipat dalam almari sbg solusi x sepah2 atau lari. X masuk lagi kes wall iron board yang jimat kos sket dari membina tmpt khas utk sembunyikan iron board tu. Simpan barang2 mekap pun Mommy x lupa untuk cari idea. Bra pun main guna kotak kasut ja nak simpan. Hahahaha. Ok over.

So far kt rumah Mommy yang betul2 dah buat banyak ler jugak. Dapur. Rak kasut. Rak herba2. Bento anak2. Stor. Susun beg2 anak. Haih. Banyak dah rupanya.

Meh la nak tayang sket. Nih yang kat rumah Mommy..

Bahagian dapur
 

 Bento anak2

Meja ofis

Kasut

Rak buku resipi
Peti sejuk
 
 

Stor (xsnap dlm stor tp rak ni la yg Mommy pakai)

Susun atur beg
So far, yang ni je kot yang Mommy atur. hihihih

Kalau ada lagi, nanti Mommy share lagi. Kadang2 bukan ingat sangat. Hiii
 


Regards, Mommy Hannah Damia & Ariq Emir
 

Mommy's Diary of Life Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea