Wednesday, July 23, 2014

INI KELAKAR : KJ & PEMINAT BELIAU

Edit Posted by with No comments
Assalamualaikum

Comel ja. Hahahahahaha


Regards, Mommy Hannah Damia & Ariq Emir

Tuesday, July 22, 2014

RESIPI MUFFIN PISANG CHOC CHIP KUKUS

Edit Posted by with No comments
Assalamualaikum

Bosan tul pk pisang yang cepat lebam nih. Kerap jugak la bazir cmtu je. Sebab xtau nak masak ape. Ye la. Hamba ni kan 'rajin' masak. Hahaha.

So, memikirkan pisang ni sayang bebenor nak buang, Mommy ambil resipi nih dari IG Magh. Tq Magh.

Ni ha hasil Mommy. Hihihi
 
Resipi:
1/2 cup oil (Mommy guna olive oil)
1/2 cup molasses
1 biji telur
1 cup tepung gandum (Mommy guna Superfine flour sbb x perlu ayak)
1 tbs serbuk koko
1/2 tsp soda bikarbonat
Secubit garam
1 biji Pisang (Mommy saje ltk lebih sbb dah lebam sgt)

Cara2:
1. Blend oil, molasses, telur
2. Gaul dengan tepung, serbuk koko, soda bikarbonat, garam
 3. Jadi cmnih. Mommy mula2 macam pelik. Xkan kena letak cecair apa2 pulak kan?
4. Letak pisang, terus ok.. Hiii
 5. Scoop masukkan dalam papercup tapi cup Mommy tu agak besar. Kompem dapat besar2 je size nanti. So scoop 1/2 papercup tu je.
6. Assistant Mommy, si kakak tu busy dengan archery game yang Daddy baru beli. So Mommy je la buat semua 100%. Ikutkan ni feveret ni kena tabur choc chips.
6. Didihkan air then kukus 10 minit
 Siap

Review: Gemuk sket. Hiii. Rasa nyum2. Dalam masih rasa pisang sebab td Mommy lenyek2 je masuk dalam adunan kan?

Kakak??

Dengar je Mommy buat cupcake.. Laju la nak makan. Abeh 2 cups.

Regards, Mommy Hannah Damia & Ariq Emir

Thursday, July 17, 2014

RESIPI CUPCAKE COKLAT CHIPS

Edit Posted by with No comments
Assalamualaikum.

Terima kasih buat kak Fara Kertina yang share resipi nih. Resipi asal untuk Marble Cheese, tapi xde cheese so kita transfer jadi cupcake choc seround.

Sepanjang nak buat nih, nasib baik ada guru2 pakar seperti Kak Sally, Sanah, Magh, Ella yang sudi bagi tips. Hahah. Almaklumla, 1st time nak buat kerja2 wanita cmnih. Hiii

So, jom tengok bahan2
 
 - 250gm butter
- 1 cup serbuk koko
- 3 biji telur
- 1 1/2 cup gula kaster (mommy letak 1 cup je)
- 1 1/2 fresh milk
- 1 1/2 cup tepung gandum
-  1 tsp (teaspoon) baking powder
- 1 tsp soda bikarbonat
- 1 tsp esen vanilla
- Choc chips (hiasan)

Cara buat:

1) Cairkan mentega. (giler malas potong2. letak je seketul terus) hiii

2) Pegi kat mixer, pukul telur & gula

3) Once butter dah cair, masukkan serbuk koko

4) Setel butter & koko tadi, terus campur dalam adunan telur & gula tadi. Pukul lagi. (KALAU XDE MIXER, KACAU KAT MANGKUK BIASA PUN OK JER)

5) Tambah fresh milk

6) Tambah tepung gandum, esen vanila, baking powder SATU PERSATU

7) Masukkan adunan dalam cup

Tadaaa

8) Tabur choc chips. Assistant Mommy

Tadaaa lagi

9) Setting oven 180 degree (standard setting bak kata Maghfarah). Bakar 20 minit.

10) Tips dari kawan Mommy, Ella, cucuk cupcake & x melekat tu maksudnya dah masak.

11) Testimoni dari Hannah Damia "emm.. sedapnya Mommy. Hentam sampai 6 ketul T__T

Review:
1st batch ada yg masih cair kat dalam. So Mommy ltk jap kt loyang & panaskan lagi. Xtau la elok ke x wt cara gini. End up, hasil ok. Haha
Daddy bila masa berbuka tu, dia pn try. Ayat dia "Sedapnya. Manis pn balance. X sangka Mommy buat cupcake". Hahaha. Adoii..

Esoknya tu bawak bekal ke nursery. Licin.

Alhamdulillah.

ralat : Mommy salah measure tepung & gula sebenarnya. but, hasil kemanisan tu dah ok dgn 1 cup je. So x ltk 1 1/2 pn xpe. Tepung plak, kurang 1/2 cup. Patut tambah kalau nak buat lagi lepas ni. Sbb takut faktor kurang tepung tu punca x brp sempurna.

PRACTICE MAKES PERFECT.

Ceyyyyy. (tepuk bahu)


Regards, Mommy Hannah Damia & Ariq Emir

Monday, July 14, 2014

RESIPI ROTI JALA @ KIRAI MUDAH

Edit Posted by with No comments
Assalamualaikum.

plan asal nak buat muffin. tapi banyak bahan x lengkap. So Mommy plan nak buat roti jala. Menu nih hari Ahad 13.7.2014

Peralatan sokmolah xde kan? So DIY seround.

Bab tukang, i no 1. Hiii

Bahan2
Alat jala / kirai
1 botol mineral, 1 paku & 1 playar
(panaskan paku kat api, then tebuk)


1 biji telur
75ml air
75ml fresh milk / susu fm anak2 / santan
1 cubit garam
1 cubit kunyit
3 sudu mentega (yg dicairkan)
1 cup @ 150gm tepung gandum / serbaguna

Cara membuat

1. Masukkan telur, air, susu, garam & kunyit dalam bekas blend


2. Cairkan mentega
3. Masukkan mentega cair ke dalam bekas bender tadi juga


4. Blend
5. Masukkan tepung


6. Blend sehingga sebati
7. Tapis (Mommy terskip part nih dek kelupaan. Halal je laaa)
8. Masukkan dalam botol acuan


9. Panaskan kuali & letak minyak
10. Jala / kiraikan ia


11. Macam dah kuning, Mommy terbalikkan ia. Mudah jika dah garing. Jangan lama.


12. Angkat letak kat pinggan, baru Mommy gulung/lipat. lagi senang. Hiiii


Hidangkan bersama kari daging (daddy masak kari daging nih, sebab Mommy dah lembik.. hahaha)

Hidangan hari Ahad dari Mommy
Sambal ayam dan roti jala dari Mommy.
Daddy nak cicah roti jala dgn kari daging. Mommy? Cicah susu baru sdp. Hiiii

Regards, Mommy Hannah Damia & Ariq Emir

RESIPI PAVLOVA MUDAH & SEDAP

Edit Posted by with No comments
Assalamualaikum.

Nah. Sape nak???



Ya iyalah. Ini namanya PAVLOVA.
Hasil kerastangan Mommy & Daddy pada Sabtu malam yang lalu.
Perdebatan idea sentiasa berlaku untuk xnak-fail ketika buat nih. Kos bukan murah. Harus la hati2. Beb, buah saje pun dah RM20. Hadeyyyy

Jom tengok bahan2:

Disc:
1 mixer yang wajib beli kalau xde (kau rajin nak pukul pakai tangan?)
4 biji Putih Telur (kuning xnak langsung)
 200 gram @ 1 cup Gula Caster
1/2 tsp @ 2.5ml Esen Vanilla
1/2 tbs @ 4gm Tepung Jagung
1 tsp @5ml Cuka
Kertas minyak utk alas loyang
[tsp = tea spoon, tbs = table spoon]
p/s : beli je jenis2 cup & sudu macam dalam gambar nih. yg hijau tu. serius sgt membantu. Mommy beli kat Daiso. RM5.

Topping:
240ml whipping cream (any brand. Mommy nak beli brand Anchor, tapi nan hado ler pulak. Sbb Anchor nice, kurang manis. Tapi Emborg pun ok!)
  20 gram @ 1 tbs + 1 tsp Gula Caster
Buah2 (strawberry, blackberry, mango, aprikot, etc)
Sejukkan whipping cream & buah2 tu (bukan bekukan). Mommy kuakan utk snap gambar aje. hiii

p/s: Kenapa Mommy suka convert nih? Sebab Mommy xde penimbang lagi, guna sudu hijau tu je. Nanti2 lah Mommy beli. gagagag

**************************************
Ok Jom try buat
DISC

1. Masukkan putih telur ke dalam bowl yang kering. Lap giler2 punya lap sampai kering ok!
2. Putar sampai berbuih.
3. Masukkan gula sedikit demi sedikit lepas putih telur tu berbuih.
4. Jangan mix gula & putih telur tu dari awal.
5. Putar sampai berkrim dan berkilat.
6. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
 7. Putar sampai jadi bertanduk bila angkat mixer, dan bila cuba terbalikkan cmnih, x jatuh pun. Tu dah lulus! (Mommy takut2 gak nih nak terbalikkan terus. kahkah)
8. STOP MIXER
9. Masukkan tepung jagung & cuka ke dalam adunan tadi. Gaul guna senduk kayu / senduk yang ada sekali masa beli mixer Pensonic RM79.90 nih (ceyy..nak bgtau harga mixer. tapi kecewa kt Aeon WM lagi murah. cis2.)
10. Gaul sampai sebati. X perlu lama.
11. Cun?

12. Alas dengan kertas minyak. Kendian buat la bentuk bulat yang tinggi tapi rata. Sebab nanti nak letak topping. tapi Mommy hentam je. Kertas minyak pn xde. letak secalit je butter supaya x melekat. Hiii.. Jangan tiru.
13. Letak dalam oven. Oven ni warisan turun temurun. Pinjam mak punya. Hiiiiii
 
12. Bakarin dengan suhu 150 celsius selama 60 hingga 75 minit atau nampak perang2 cun
13. Bila dah masak, biar seduh (sejuk sendiri) dalam oven tu dlu. Kang baru keluarkan.

Hasil

p/s: ada buat saiz kecik2 jugak. Tapi Daddy dah makan.

**************************************
TOPPING

1. Sementara tunggu disc masak, gi bekukan sekejap bowl & pemutar mixer tu. Tips ini sangat ok untuk putar whip cream nanti.
2. Masukkan whip cream & gula caster
3. Putarkan sampai sebati. Tapi putar jangan lama sangat. Make sure gebu2 dan masih warna putih. Kalau terlama putar, nanti krim tu jadi kuning (tanda pecah minyak)
p/s : camne Mommy tau? Weols tpksa buat 2x malam tu. Sebab terlajak. Hahah (syhh..jgn bgtau org!)
4. Piping & hias dengan buah2

Tadaaaaaaaaa

Tips: Boleh kurangkan gula castor tu sket, kalau xnak manis sangat. Tapi bila letak buah2an masam nih, akan jadi neutral balik. Cara makan ialah, kena sudukan semua sekaligus. Jangan miss makan buah sekali. Ngam???

Chaiyokkkkkkkk

Regards, Mommy Hannah Damia & Ariq Emir

Thursday, July 10, 2014

CRISPY CRAB STICKS

Edit Posted by with No comments
Salam

Selalunya ada nampak orang jual online. Dan pernah jugak beli. Tahun lepas, Mommy siap tolong jual. Memang sedap. Tapi kadang2 tu, ada yang letak perasa macam ajinomoto. Hidung hamba nih keturunan raja. Kena jaga. So xle over sangat. Japgi paham2 jelah.. Hihihi

So, nak dijadikan cerita, Daddy share resipi nih kat FB. So, weols beli bahan kat Aeon malam tu. Simple sangat lah.

While waiting for berbuka puasa semalam, Daddy yang amat teruja, x sempat tunggu Mommy tolong (ececey), yo lah.. Chef Daddy memang rajin pun bab masak. Kalah Mommy. Kalau dia nak sesuatu, dia akan rajin pegi dapo. X mintak tolong pun. Hii. Kredit utk Daddy. Mommy cuma bagi pendapat je sket2 tentang cara nak potong etc.

So bahan2 ialah
1) Crab Stick Halalan Toyyiban
2) Daun Kari (sedih gila dok KL. Daun Kari pun kena beli)
3) Minyak sayur utk deep fry kalau boleh
4) Serbuk Kari
5) Serbuk Cili / Chilli Flakes
6) Lada hitam
7) Garam
8) Gula (optional)

Cara buat
1) Buka gulungan crab stick itu
2) Potong halus2 memanjang untuk dapat hasil yang banyak. Jangan buat sikit, rugi sebab sedap!
3) Letak dalam satu bekas, then tabur serbuk kari, serbuk cili atau chilli flakes tu, lada hitam, garam, daun kari. Perap sekejap.
4) Jangan guna sebarang perasa. X elok untuk kesihatan.
5) Panaskan minyak (medium heat). Jangan tinggi takut hangit. Jangan slow takut makan minyak & lembik nanti
6) Goreng sampai jadi brown2 gitu (sekali daun kari tau)
7) Tos & letak atas kitchen towel (tisu dapur)
8) Simpan dalam bekas kedap udara

X sempat tunggu esok, habis malam tu jugak.. Hahaha


Tq Daddy. Nanti Mommy buat version Mommy. Yang malam tadi, ada besar, ada kecik. Hiii. 1st time la katakan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...