Assalamualaikum.

Menarik gak ni untuk dipantau..

AGE 2
Comb hair and brush
teeth with help
Wipe up spills
Put clothes in basket
Pick up toys
Bring dinner plate to
sink

AGE 3
Help set the table
Snap, zipper and
button clothes
Wash hands and face
Help set the table
Clean up bedroom

AGE 4
Know address and
phone number
Know how to call 999
Brush hair and teeth
with minimal help
Pick out clothes
Begin swim lessons

AGE 5
Feed pets
Put away clean clothes
Sweep into pile
Pick up the bathroom
after use
Dust low objects
Shower with little help
Begin saving, spending
and donating to charity
Begin swimming
independently

AGE 6
Organize drawers
Empty dishwasher and
put away dishes
Pour milk or juice
without spilling
Empty the trash
Put away groceries
Bathe alone
Make a simple snack
Pack a basic lunch

AGE 7
Vacuum
Water plants
Make bed
Bring clothes hamper
to laundry room
Sort clothes by color
and check pockets
Straighten book
shelves
Mix, stir and cut with
dull knife

AGE 8
Sweep with a broom and dustpan
Fold clothes
Put on clean
Load the dishwasher
Take out the trash
Weed the garden
Read and follow a basic recipe
Make a grocery list
Learn simple sewing
Count and make change
Brush hair and teeth without being
reminded
Trim fingernails
Begin working on time management
Begin music lessons

AGE 9
Load and turn on washing machine
Fold blankets and sheets neatly
Organize the bedroom
Make scrambled eggs
Cook hot dogs
Hammer a nail independently
Use a screwdriver, pliers
and a wrench
Read and understand
nutrition labels
Plan a balanced, healthy meal for
the family
Answer the phone politely
Write down a phone message
Complete activities in certain
amount of time

************************************
************************************

Regards,
Mommy Hannah Damia 'n' Ariq Emir

Important :
- Declaration of images are the intellectual or personal property of the blog owner; YB Shehan.
- Declaration of image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; YB Shehan. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.
- Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; YB Shehan.
Assalamualaikum

Wah.. tajuk spesel nih. Hiii.

"Macam mana Mommy kenal Daddy?"

Cinta yang diatur la kot. Kahkah.

Actually weols satu sekolah menengah. Tapi Mommy sekelas dengan Daddy masa Form 4 & 5.

Masing2 hal masing2 sebab x pernah la Mommy terfikir itu lah jodoh Mommy. Hahaha.

Masa Form 5, Daddy ialah Ketua Kelas.

Ni gambar bbudak masa Form 5. Pic masa Form 4 ada kt umah. Hii

cer cari mana Mommy & Daddy? Hii

xde plak baik masa kat sekolah ni sebab Mommy xminat cintan cintun ni. Ekeke.

Ganas kot. Xdak org mau. Haha

Then, memasing2 masuk univ. Mommy ke UIA, Daddy ke UMS, Labuan.

Masa UIA, ada la sekali bercintun. Putus cintun lepas cintun x direstui org tua lelaki tersebut (katanya la.. hg p ngaji, xyh dok cintun2 lagi, mak dia kata kpdnya. Katanya) So, Mommy redha. Xpa. Xdak jodoh.
Saja kecikkan font sebab x penting. Hahaha

Pastu, kawan Mommy, ada dalam pic ni, katanya bagitau kat Daddy, Mommy ni tengah 'FREE'.

Ini yang Mommy kata diatur tadi. Ekekeke.

Pastu, Daddy cuba nasib.

Cubaan pertama is bertemu semula selepas sekian lama habis sekolah, jumpa kat Pantai Merdeka. Hii. Plan nak buat reunion la. Hii

So start la calling2. Kadang2 ada jumpa.

Macam2 tu je la..

But, Daddy ni romantik tau.

Kahkah. Bagi surat, hadiah karikatur muka Mommy, letak dlm frame. Mintak izin nak kawan lebih close.

Ingatkan novel & drama korea je buat gitu. Eh.

Berbelah bahaginyaaaa..

Masa tu hati x berapa mau bercinta lagi.

Tapi dia ni cerdik. Suh bagi jawapan sebelum dia balik cuti sem ke UMS semula.

Adeh. Nak ke x? Nak ke x?

Pk punya pk, cuba je la.

So date declare 11.7.2006 kot. Heee. Mak lupaaaa..

Dok jauh, nak call selalu, xdak la sangat. Dah la zmn tu, topup still mahal. Lama2 baru la murah kan?

Lepas My Dad tanya how serious Mommy & Daddy ni masa birthday Mommy tahun 2009, so family Daddy hantar rombongan merisik &  bertunang bulan 9 tahun 2009. Then nikah on 5.12.2009.

Alhamdulillah.
Regards,
Mommy Hannah Damia 'n' Ariq Emir

Important :
- Declaration of images are the intellectual or personal property of the blog owner; YB Shehan.
- Declaration of image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; YB Shehan. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.
- Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; YB Shehan.
Assalamualaikum.

Pendapat Mommy tentang..

1) Masalah berat badan - macam Mommy ni, pasal kurus la. Manusia kan, mesti x reti nak bersyukur. Macam Mommy, orang dok tego kurus..kurus.. amek la isi depa sket, makan la banyak sket, tapi Mommy dah malas amek port dah. Sebab xle nk buat apa. Hikhik. Makan la banyak mana pun, mmg x naik. Yang orang berisi plak, dok pening nak bagi kurus. Xtau la bila masalah ni nak selesai.

2) Masalah kulit muka - ada banyak jerawat, jeragat, black head, white head, nampak tua, etc2. Itu yang selalu dengar wanita2 komplen. Siap produk pun macam2 la keluar. Bukan apa, masalah ni kdg2 lead to stress & buat wanita rasa down & x konfiden. Erm.. punca kulit ni sebenarnya asal dari makanan. Sejauh mana kita kawal bab makan, insya Allah xdak masalah tu. Jom kita imbas balik dengan tengok muka baby. Depa xdak makan apa sangat, kulit lembutttt ja. Makin besar, makan macam2, mula la. Satgi ada alergi la, kulit kasar la, etc2. X la semua, tapi sedikit sebanyak faktor tu memang punca paling besar. Bab muka tua tu, kadang2 xle elak. Tapi, ada jugak kan petua x bagi cepat nampak tua? Pendapat Mommy, jangan stress. Selalulah senyum. Hii. Harap Mommy pun leh buat sama. Stress kan kdg2 xle elak. Mommy kan wanita. Haha

3) Masalah duit - Haha. Jangan tipu la. Sure pk jugak kan? Sebab apa? Nafsu wanita ni ada 9. Hahaha. Bab shopping la selalunya. Ekeke. Pendapat Mommy, aim dulu, pastu cari jalan. Memang kdg2 tu susah, but cuba lah. Mana tahu rezeki.

4) Masalah kesihatan/sakit puan - Keputihan, period x teratur, period pain, rengat, etc2. Hmm.. Ini memang kerap la dengar kan? Cm Mommy pun prob white2 iteww. Hadoi.. But, leh cari solution dia. Diet ketat. Punca makanan jugak. Adeh la..

5) Kehilangan pin tudung secara tiba2 - haaaa.. tu pendapat Mommy, pelupa namanya! Kahkahkah.


Xde idea dah. Kbai.
Regards,
Mommy Hannah Damia 'n' Ariq Emir

Important :
- Declaration of images are the intellectual or personal property of the blog owner; YB Shehan.
- Declaration of image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; YB Shehan. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.
- Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; YB Shehan.
Assalamualaikum.

AE dah pun berusia 2 tahun 5 bulan sekarang ni. Lagi seminggu (28hb), cukup la 2 tahun 6 bulan. Last week (15052015, membe Mommy, Ayu ada pass 2 jenis brg ni untuk cubaan stopkan AE dari terus menyusu badan.

Daun hempedu bumi & jadam!
Cubaan dari minggu lepas, first time sapu daun petang Jumaat tu, dia rasa pastu dia lari. Haha. Ingat dah ok la. Malam nk tdo tu, takut2kan dia kata eii.. tapi..

Dia paksa rela bf jugak. Pehh.. pahit pun x heran. hmmm

Ok xpa..

Masa hujung minggu, dikira x berjaya sangat la. Kena marah ngan daddy sebab x kental. Tskk

Sapu asam jawa.

Dia rilek je bf. Amboi. Mommy selalu masam peluh ye? Ekekeke. #lantakdisitu

So, petang selasa (19hb), Mommy cuba letak lipstik. Dia pelik. Merenung. Lari.

Tido pun senang la plak tanpa bf.

but, 330 pagi jaga, nangis panjat & bf jugak. Adeh.

Tapi, petang semalam, Mommy tekad sket. X nak kasi chance tengok.

Petang mmg x mntk lepas tgk merah2 tu. Malam nangis, nk mntk, kena pujuk slow2 last2 mnum jugak la susu botol. x sedar bila masa dia tertidur. Huuu

jam 330 pagi tadi, terjaga. nak susu. nangis2. Daddy bangun buatkan susu botol. Mommy dok sedih2 kat tepi. Tekad xnak kasi. Suh daddy setelkan. Bg xnk hisap. But bila daddy gosok2 belakang, bleh terlena mcm tu je sampai subuh.

Petang nanti xtahu lah.

Doakan Mommy kental.

Amin.

yang benar,
Mommy Yang Murung

Important :
- Declaration of images are the intellectual or personal property of the blog owner; YB Shehan.
- Declaration of image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; YB Shehan. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.
- Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; YB Shehan.
Previous PostOlder Posts Home