KENALI MASALAH KULIT ANAK ANDA..RUAM/ALERGI/EKZEMA

RUAM, EKZEMA @ ALERGI.

SOYA? KAITAN? - baca sini perihal kaitan makanan & ekzema

Perkara ini Mommy bentangkan di sini lepas Mommy borak2 dengan bos Mommy. Dia tnya khabar HD, Mommy pn tnya la khabar anak dia. Still dengan ekzema sampai tahap luka. Luka plak, ada yang terkoyak. Ciannya. Suffer dari kecik. Now, dah 9 tahun anaknya. So, Mommy ada tnya dia, wktu preggy, ada minum soya x? Dia cakap ada. Ya la. What to do kn? Kejadian dah lepas. Nak patah balik pon x boley. Mommy dlu mmg x mnum sgt soya. Sbbnya, takut dgn efek alergi..

Mula2, mari kita kaji kulit anak kita. Ini antara beberapa masalah kulit yang dihadapi oleh bayi.

RUAM
Ruam merupakan masalah utama yang dihadapi oleh ibu-ibu yang memiliki anak kecil. Kulit mereka yang sensitif cepat bertindak balas dengan kerengsaan yang berlaku. Terdapat 3 jenis ruam iaitu ruam panas, ruam lampin dan ruam susu.

1.Ruam panas
Dalam cuaca panas, pori-pori kulit bayi boleh tertutup. Jika kulit bayi dibiarkan tanpa rawatan sewajarnya ia menimbulkan bintik merah seakan-akan jerawat. Kepanasan yang terlampau akan membuatkan bayi rimas dan kulit mereka mulai terjejas.

Rawatan: Elakkan memakaikan bayi anda dengan baju yang tebal dan selalulah memastikan keadaan bilik berada pada suhu yang sederhana. Kain kapas merupakan alternatif terbaik untuk dipakaikan kepada bayi anda berbanding nilon dan poliester.

2.Ruam lampin
Ruam lampin pula merupakan radang yang sering berlaku pada kawasan sekitar punggung bayi. Ruam lampin boleh berlaku jika bayi anda dibiarkan terlalu lama memakai lampinnya yang kotor kerana air kencing mahupun najis.

Rawatan: Segera ganti lampin setiap kali bayi buang air besar atau kecil. Bersihkan dengan air suam, bila perlu dengan sabun halus dan bilas sampai bersih dan keringkan. Hati-hati pada keadaan bayi yang alah pada penggunaan sabun. Sapukan krim atau losen khusus yang melindungi kulit yang sedang radang terhadap hubungan dengan iritasi.

3.Ruam susu
Ruam susu ialah bintik-bintik putih yang sering muncul di muka, leher dan atas dada bayi.

Rawatan: Jika anda terlihat bintik-bintik seperti ini, tidak perlu risau kerana ia akan hilang begitu sahaja.

ALERGI
Kulit terdapat kemerahan disertai rasa gatal yang timbul secara tiba-tiba. Biasanya ia berpunca daripada makanan, perubahan cuaca,ubat, binatang peliharaan, serangga dan sebagainya. Reaksi alergi pada kulit terjadi setelah tubuh berhubungan dengan suatu alergen, sama ada yang dihirup (misalnya debu), dimakan (misalnya makanan dan ubat), yang menempel di kulit (alergi kontak), disuntikkan (alergi ubat), atau gigitan (alergi gigitan serangga).

Rawatan: Untuk mengelakkan bekas, jangan digaru (memang susah untuk menahan apatah lagi bayi). Sapukan krim anti gatal seperti phenergan cream atau berikan salap yang mengandung kortikosteroid untuk mencegah hiperpigmentasi (bintik hitam). Tetapi ubat-ubat tersebut apabila digunakan tanpa panduan doktor boleh menipiskan kulit anda. 

EKZEMA
Biasanya bayi yang ekzema, mempunyai dermatitis (kemerahan, kupingan dan bengkak) pada muka, tangan dan kaki dan badan. Pelipat kelopak mata, leher, siku, lutut atau pergelangan kaki mungkin terjejas dengan lebih teruk. Keadaan ini menyebabkan rasa sangat gatal.

Rawatan: Tiada ubat yang boleh mengubati ekzema sehingga pulih. Mengawal ekzema secara berkesan boleh dibuat dengan mengamalkan sistem rawatan asas yang mudah.

Mari kita hurai tentang Ekzema...

Ekzema adalah kegatalan di bahagian kulit yang disertai dengan kesan atau tompokan merah dan bersisik yang disebabkan oleh alahan. Ekzema biasa dialami di bahagian muka dan lipatan kulit seperti di bahagian dalam siku dan belakang lutut dan boleh tersebar ke bahagian kulit lain.

Ekzema mula dikesan seawal usia bayi 3 bulan hingga 2 tahun, kemudian bertambah baik apabila kanak-kanak membesar. Setengah daripada kanak-kanak yang menghidap ekzema tidak lagi mengalami ekzema bila meningkat usia 6 tahun dan hampir keseluruhannya bebas ekzema apabila mencapai usia baligh.

Anak anda mungkin mengalami ekzema jika ada orang lain dalam keluarga mengalami alahan seperti ekzema, asma dan alergi.

Penyebab ekzema?

Tanda tanda dan gejala-gejala ekzema? 
Ekzema kelihatan seperti :

gambar dari MyHealth Portal
Bagaimana ekzema boleh dirawat secara perubatan? 
Minta nasihat doktor untuk menentukan diagnosa. Doktor akan membuat rawatan seperti berikut:

Rawatan di atas hanya untuk mengawal, mengurangkan gejala dan tanda tetapi bukan untuk penyembuhan.

Bagaimana cara saya boleh menolong anak saya?

sumber: sini, sini

Labels: , , , , , , ,