EMOSI YANG NAIK TURUN

Kehamilan boleh membuatkan anda ketawa, dan kemudiannya menangis tanpa sebab. Ini dikenali sebagai perubahan mood.

Oleh Profesor Dr Tan Ay Eeng, Pakar Runding Obstetrik & Ginekologi.

Kehamilan merupakan suatu pengalaman menggembirakan mahupun yang dipenuhi tekanan, terutama bagi bakal ibu baru. Anda sememangnya rasa tidak sabar menantikan kelahiran bayi anda, tetapi ada kalanya, anda rasa bimbang jika anda boleh memberikan yang terbaik. Mood anda pula sering berubah, daripada satu keterlaluan ke keterlaluan yang lain.

Walau bagaimanapun, hanya sebilangan kecil ibu hamil yang mungkin mengalami perubahan mood sementara ini. Namun, terdapat beberapa cara untuk menghadapinya.

Mengapa Bermuram?

Menurut Persatuan Kehamilan Amerika (APA), perubahan mood diakibatkan paras hormon (estrogen dan progesteron) yang naik turun. Oleh itu, gelak ketawa anda boleh bertukar kepada tangisan yang tidak terkawal dalam masa beberapa saat sahaja.

Bagaimana untuk Mengawalnya?

Anda tidak boleh menghentikan perubahan mood tetapi anda masih boleh mengawalnya. Di sini terdapat beberapa cara untuk melakukannya:
Bagaimana Jika Tiada Sebarang Perubahan?

Walaupun telah mencuba segala-galanya, namun perubahan mood anda masih lagi tidak berubah. Jika keadaan ini tidak berubah melebihi 2-3 minggu, anda mungkin mengalami kemurungan, atau dikenali sebagai kemurungan antenatal. Ia adalah sementara dan terdapat bantuan pakar untuk membantu menghadapinya. Oleh itu, berbincanglah bersama doktor anda mengenainya.

Tanda-tanda Kemurungan Termasuk:
Mendapatkan rawatan adalah penting jika anda menunjukkan sebarang daripada gejala ini. Anda tidak akan kerugian apa-apa jika mendapatkan bantuan profesional.

Membuat keputusan.

Pengalaman perubahan mood ketika mengandung adalah kurang lazim. Yang lebih lazim adalah perubahan mood selepas kelahiran. Walaubagaimana pun, tidak kira bila anda mengalami perubahan mood ini, pastikan anda tidak membuat keputusan penting seperti berhenti bekerja, berpindah rumah dan sebagainya. Keputusan yang dibuat mungkin tidak berpadanan dengan faktor pengaruh yang lain.


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Labels: , , ,