BAYI SAYA BARU LAHIR. BERAPA ML SUSU NAK KASI NIH?

"Shehan.. baby azza nih sepatutnya skali minum bape ml eh?"
Persoalan kakak ipar Mommy utk anaknya yang baru lahir pada 16 July 2012 yang lalu. x sampai sebulan lagi umur beliau.

Mommy x biasa dengan botol dari HD lahir smpai 3 bulan. Sebab Mommy direct feed ja. (saje nak info, HD by 5m dah mnum FM sbb Mommy dah xde susu bdn. Sadis...)

So, Mommy buka soalan tu kt KIM. Antara screenshotnya..






Memang membantu btoi la ibu2 kt KIM nih. Jap je panjang respon dorg. X dapat bayang time Mommy nak bfeed baby adik nanti. Sure lagi banyak soklan Mommy. Hehehe
 
Tq gak kat kawan2 grup spesel Mommy yang respon jugak..
 Bes ada FB nih. Senang dapat info. Nak2 pulak yang berkaitan dengan pengalaman.

Btw, website yang diberi oleh Nor Azleen di atas pun menarik jugak.

Jom baca kellymom.com
 
 Mommy juga baru teringat lepas baca dalam satu threat dalam Malaysian Babywearers yang Sharh ZA bagi tu. Kaedah menarik ialah tiarapkan bayi atas dada kita ms tidur. Yes. HD dulu, meragam je, Mommy terus letak atas dada Mommy. Lena lama gak la. Sampai la beliau jaga utk minum susu lagi..

Habit dari dalam pantang tu, until now masih lagi nak tdo meniarap atas dada. Leh elak colic!!

Nih masa dia umur dalam 5 bulan kot.. Nak je tdo camnih

Masa besar now (1 thn 10 bulan), dalam keta, selalu nak hug Mommy cmnih. Xpe la perut Mommy masih lagi berdaya untuk x halang beliau dari hug ketat. Nanti dah besar sket perut Mommy, sure longgar pelukan tu sbb x bape sampai nak peluk ketat2. Hehehe..

Dalam keadaan gini, beliau boleh tido hampir sejam jika perjalanan jauh. Kalau lagi x berhenti keta tu, beliau on je nak tido lelama.

So,
petua nak elak colic, tiarapkan beliau. Sangat bagus laaaaaaa!!! But, beware of SIDS ya. Pastikan sentiasa bernafas jika tiarap cmne cara skalipun!

tq semua!!!

Labels: , , , , , , ,