PENGGALAK SUSU BADAN

Mommy beli set NR untuk digunakan masa berpantang kali nih. Namun, Mommy x dapat nak makan/minum pil Phytonatal & air Akar Herbanika dek jaundis adik Ariq Emir. Akan tetapi, set utk luaran, Mommy gunalah cthnya Uncang Cuci, Minyak Herbanika, Krim Barut. Herbanika Lulur je x sempat dek kesibukan setiap pagi masa mula2 berpantang hari tu. Hari2 kena pegi KK check jaundis. Sies menyampah sbb sedih tgk anak kena cucuk kaki / tangan!

Minyak Herbanika & Krim Barut yg Mommy pakai bersama Barut Moden. 


ni haa rupa Tummy Binder tu

Testimoni: Mommy rasa perbezaan yg mn isi perut yg 'terlebih', dah flat balik.. hihii.. Berat? Kecewa! Sama mcm belum pregnant. Xle ke Mommy demuk skettttttttttt? wuwuwwu

Berbalik cerita kenapa x minum/mkn set NR tu, disebabkn oleh jaundis. Jaundis Ariq Emir berlarutan agak lama. Sampai ke hari ini, 42 hari. Erm.. Macam2 usaha dah yg mak abah ikhtiar, Mommy pn gigih menyusu badan sungguh2, hinggalah beratnya dari lahir yg cuma 2.05kg dah bertambah menjadi 3.42kg. Cun kan?

Disebabkan nmpk mcm x teruk sangat kuning beliau, Mommy akhirnya decide utk start makan.

Mommy tanya opinion dari Page Kami Ibu Berpantang mengenai efek tak makan pa pe ubat lepas bersalin.
Reply:
Effect pada badan akan dirasa sendiri pada badan. Seram sejuk,demam menggigil,migrain atau apa2 penyakit urat akan senang menyerang. Terbaik adalah amalkan pemakanan herba/jamu dalam tempoh 100 hari berpantang...tidak kira terlambat atau tidak. Digalakkan makan juga jamu/herba 3hari sekali...sekurang2nya....kerana badan jgn dibiarkan lama tidak dijaga. Lebih2 lagi selepas pantang 

So, dikala Ariq Emir berumur 41 hari (7.1.2013), Mommy mula ambil pil Phytonatal & air Akar Herbanika.

Dalam gambar di bawah ialah penyediaan Mommy utk air Akar.

Mommy merebus sepeket (2 sachet) dalam air & simpan dalam termos.
3 kali makan iaitu sebelum breakfast, lunch & dinner.
(tetapi, kadang2 Mommy minum selepas breakfast sbb arahan yang Mommy pernah baca, ada tulis b4, ada tulis after. Heee)

Lepas Mommy tanya pendapat mereka yang minum, mereka memberi pendapat untuk menggunakan 1 sachet sahaja. Nak berjimat. Betul jugak.. 1 sachet, pakai 3 hari. Lepas rebus sekali, simpan dalam peti. Sok rebus lagi.

Oh ya.. Masa rebus tu, tekan sket sachet tu kasi kua kaler pekat2.

Xyah nak bau sebab mungkin ada yang x tahan bau

Bagi Mommy, ia x ubah seperti air teh tanpa gula. X teruk sangat pn. Tahan nafas, minum!

Ala.. lagipun, kalau kita mnum air biasa pn, mana boleh bernafas kn? *cari sendiri sebabnya.. huhu

Sekarang tibalah masanya nak bagitau. Setelah mencuba, malamnya Mommy terasa lain macam masa menyusu Ariq Emir. Terasa laju & kuar banyak & even can hear yang  Ariq Emir  x berhenti meneguk. Laju & banyak sangatkah? Kendian, bagi mak2 yang menyusu, mesti dapat rasa kan satu perasaan dimana air susu nak kua once dirangsang? selalunya, Mommy dpt rasa sekali jer. But this time, 3kali dalam tempoh yang agak singkat. Perghhhh!!

Esoknya, aktiviti rutin Mommy ialah mengepam. Sebab nak ajar Ariq Emir menyusu menggunakan botol (masih menggunakan botol MAM). Hasilnya...

Antara 3-4oz. Perghhhh.. Bes kot!!! (Stop sebab ada orang datang rumah. Hihihi)

Kendian Mommy cari info pasal Akar Herbanika nih..
Minuman Antioksidan ini membantu menyegarkan urat saraf, memperbanyakkan pengeluaran susu Ibu, mengurangkan air berlebihan dalam badan atau atasi Retensi Air, melawaskan sistem pembuangan air kecil, meringankan badan, membantu memecahkan lelemak degil serta mengatasi keletihan dan sakit sendi serta sejuk-sejuk dan juga mengawal bau badan.

#selagi ianya membawa kebaikan, xsalah Mommy kongsi pendapat kan?

selamat membaca & mencuba..

Labels: , , , , , , , , ,