TODDLER ACTIVITY: FOR LIL HD (COLOUR MATCH)

Assalamualaikum.

Hannah Damia x pernah boring nak beraktiviti.. Selepas aktiviti yang lepas (klik sini), setiap hari bila balik dari nursery, ada je benda yang beliau mintak nak buat.

Haa.. mati kutu tau uolss.. Ini keadaan malam tadi (11122013). Mommy saja tolak sofa ke tempat lain so dat dorang x perlu lagi semakkan mainan bawah sofa. Penat nak mengutip uols. Belum tengok telatah adik Ariq tertonggek2 nak amek mainan bawah sofa. Nasib baik cute. Kihkihkih

So, ayat 1st lepas balik dari nurseri, Hannah puji, 'wow...cantikkkkk'. Nampak sangat rumah serabut kan sebelum nih, kakak? T_T

Abaikan rumah xde pape hiasan. Wakakaka.

Sebelum beraktiviti, sebelum buat perangai, kena 'isi minyak' dlu depa nih..

Sup ayam yang masak utk nurseri pagi tadi, masih ada. Woih.. Bukan baki dari nurseri la.. Kita bahagi siap2 untuk petang nanti. so, pepagi masuk peti la yang bahagian petang punya.

Sekarang kakak dah pandai demand nak nasi. Syukur la kakak. Walaupun cuma sup ayam atau nasi lemak dgn telur rebus hari2. T_T

Sekurang2nya PE tu dapat diatasi.

Adik pn, lapar sokmo. Balik rumah, x nyempat Mommy nak bukak tudung ke apa, uwaaaaaaa.. nak susu. Setel susu, sumbat nasi plak. Xpola.. makan je la dik oiiii.. Lega Mommy tengok masakan Mommy x dibazirkan begitu sahaja..

***************

So malam nih, buat satu aktiviti colour match. Nak bagi kakak hafal warna sebab x semua warna beliau ingat. So, apa yang penting ialah kita kena kenalkan satu persatu. Then repeat.

Contohnya

"GREEN".. sambil tunjuk.
"Blue"..sambil tunjuk.
Pastu REPEAT. REPEAT. REPEAT.

Mommy suh kakak pegang dan sebut warna apa yang beliau pegang.

Kakak excited bila dok ajar benda2 gini.

Opkos la Mommy tukang gunting. Hehehe.. So, lepas tu Mommy suh kakak cari word yg dah potong untuk letak kat tempat kosong seperti dalam gambar di bawah. 

Part nak kena gam je, beliau excited.

Tengok video beliau kat instagram nih - INSTAGRAM : KAKAK COLOUR MATCH

SIAP!!

AZAM MOMMY:

*Nak masukkan kakak ke playschool tahun depan.

Insya Allah.

Doakan Mommy murah rezeki. Amin.

Regards, Mommy Hannah Damia & Ariq Emir

Labels: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,