Assalamualaikum.
Untuk part 8 ini, Mommy kongsi 5 lagi resipi dari album
Kongsi Resipi Homemade Food for HDAE.
Sumbangan Puan Fiona Hamidon
Teething Biscuit Age : 10m above
1. Preheat oven at 180 deg.
2. Pukul unsalted butter sehingga kembang.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. masukkan puree of choice (apple dates puree).
5. Pukul hingga sebati.
6. Masukkan doh dalam peti sejuk untuk 30 minit.
7. Keluarkan doh dan cop bentuk.
8. Bakar 10-15 minit.
Sumbangan Puan Marlina
Cucur Bilis TembagaAge : 2y above
Bahan2
Ikan bilis tembaga ( ikan bilis basah)
Bwg putih,bwg merah, lada putih
Tepung gandum
Garam skit
Cara2
Ikan bilis buang tulang, amik isi shj. Tumbuk bwg merah,bwg putih n lada putih. Gaulkan dgn isi ikan bilis td bersama tepung gandum sdikit. Lps tu goreng.
Sumbangan Puan Nurul 'atikah
Taufufa Kurma Age : 8m above
Sumbangan Puan Fiona Hamidon
Pasta with Pumpkin SauceAge : 8m above
Bahan-bahan:
Pasta.
1. Rice & vegetables pasta, ORGRAN.
Sauce.
1.garlic
2.ikan bilis
3.labu
4.daun sup, daun bawang.
Cara masak.
Rebus pasta 8-10 minit. Put aside.
Tumis garlic (chopped) dan ikan bilas. Masuk labu. Tambah air. Biar masak sampai tender. Letak daun sup/bawang. Siap.
Hidang dengan pasta. Baca doa makan
Sumbangan Puan Fiona Hamidon
Homemade Salmon Nugget Age : 10m above
1. Steam isi salmon selama lebih kurang 5 minit.
2. Grate carrot, zucchini, garlic. Campurkan semua bahan sekali dengan isi salmon tadi. Letakkan sedikit habatussauda.
3. Masukkan sedikit tepung jagung/gandum (organik) pada adunan agar adunan tidak pecah dan dapat di bentuk.
4. Celup adunan dalam telur dan salut dengan bread crumbs.
5. Goreng dengan olive oil.
Note: bakar roti untuk dapatkan crumbs (atau guna oat sbg crumbs)
*******************************
Jom sama2 kongsi resipi anak2 anda di page Mommy tu ye.
Jom lawat
Homemade Food for HDAE sekarang.
TERIMA KASIH SEMUA
*******************************
Terlepas?
Klik sini.