CARA TANGANI KEMARAHAN

Salam

Astaghfirullah.. Astaghfirullah!!

Lately ni asyik nak jadi tiger je. Allah.

Macam mana ye nak kawal amarah ni. Allah.

Mommy tak nafi, penat memang salah satu faktor amarah memuncak ni. Ermm..

So, Mommy kena cari jalan atau kaedah nak tangani masalah ni.

Taknak anak yang jadi mangsa.

Astaghfirullah.. Astaghfirullah!!
Cara paling mujarab nak kawal marah dalam Islam adalah, duduk dan diam. So jgn lah tanya kenapa pasangan anda choose utk diam time tu
Itu memang selalu Mommy praktik. Tapi kenapa dengan anak2, laju je nak marah eh? Ermmm..

Masih mencari lagi kaedah, terjumpa pula ayat ini:
Cara Nabi SAW kawal marah.
Bila mana Nabi SAW berasa marah kepada isterinya Aisyah, Nabi SAW menyuruh isterinya Aisyah menutup mata lalu Aisyah menutup matanya. Lantas, Nabi SAW memeluk isterinya Aisyah. Aisyah terkejut dengan tindakan Nabi SAW. Lalu Nabi SAW berkata kepada Aisyah, "Aku peluk dirimu supaya marahku kepadamu hilang" by Ustazah Isfadiah.
Kesimpulan: Tak bermakna kita kena peluk, cuma kita kena tahan sabar dengan menunjukkan kasih sayang kita.
Erm..

Agaknya kena masuk kelas "Managing Your Anger" kot?

Terjumpa tips tangani kemarahan ini di page Fizo, Allah.. Kena kuat Mommy!!


Fuh..

DIAM
MEMBERI MAAF

Untuk anak2 Mommy, Mommy minta maaf andai Mommy selalu marah. Mommy minta maaf. Mommy cuba memaafkan kalian. Mommy cuba sabar.


Astaghfirullahalazimmmmmmmmmmmmmm!! Itu je kalian akan dengar lepas ni. Mommy janji!

Labels: , , ,