RABIES : PENYAKIT ANJING GILA

RABIES : PENYAKIT ANJING GILA

Salam, kecoh pagi ini bahawa 3 negeri sudah disahkan menular wabak Rabies iaitu di Perlis, Kedah & Pulau Pinang seperti yang dilaporkan di The SunDaily.
Orang ramai yang digigit atau bersentuhan dengan haiwan mamalia terutama anjing perlu mendapat rawatan segera dan melaporkannya kepada polis, hospital dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar.
Menurut Pengarah Perkhidmatan Veterinar Pulau Pinang, Dr Siti Salmiyah Tahir, penyakit anjing gila atau Rabies adalah penyakit zoonotik iaitu merebak dari haiwan kepada manusia melalui gigitan dan pemindahan mukus yang boleh mengakibatkan kematian kepada manusia. - sumber
Pengenalan
cara mengenal dan merawat penyakit anjing gila

Rabies adalah jangkitan virus akut. Rabies terdapat dalam haiwan di kebanyakan negara di seluruh dunia. Kebanyakan kes jangkitan manusia berlaku di negara-negara membangun.

Agen penyebab Cara jangkitan Tempoh pengeraman
Di kawasan yang biasa terdapat jangkitan rabies (kawasan endemik), pelawat berisiko mendapat jangkitan jika berhubung kait dengan haiwan liar atau haiwan peliharaan termasuk anjing dan kucing.

Tanda dan Gejala
Jenis rabies yang dinamakan paralytic rabies (sawan lumpuh) mempunyai tanda dan gejala seperti kehilangan deria, lemah badan, badan berasa sakit, dan lumpuh.
Komplikasi Rawatan
Rawatan khusus
Pencegahan
Langkah berjaga-jaga
Rujukan : Portal MyHealth 
 
Mommy : Fuhh.. scary. Harap family Mommy kat utara nun sentiasa selamat. Amin.

Labels: , , , , ,