SKIM INFAQ : KAEDAH WAKAF MELALUI POTONGAN GAJI

skim-infaq-kaedah-wakaf-melalui-potongan-gaji
Salam

Mommy dapat satu ilmu hari ni iaitu Ilmu mengenai Wakaf. Anda mesti pernah dengar terma Wakaf ini tetapi, tahukah anda apa maksud Wakaf tersebut? Tahukah anda wakaf juga boleh dibuat secara tunai selain wakafkan harta kekal? Tahukah anda gaji boleh dipotong dengan KADAR MINIMUM RM5 untuk tujuan berwakaf? Jom la sambung baca.

Maksud Wakaf


Cara Wakaf


Sejarah Wakaf
Perintis amalan wakaf dalam Islam adalah dipraktikkan oleh Baginda Rasullullah S.A.W apabila Baginda membina masjid Quba' yang dibina di atas tanah yang diwakafkannya ketika penghijrahan Baginda dan para sahabat ke Madinah. Begitu juga dengan pembinaan Masjid Nabawi di Madinah yang juga dibina dengan sumber wakaf. Amalan wakaf telah hidup subur dan diteruskan oleh para sahabat dan tabiin yang banyak mewakafkan harta untuk kepentingan dan pengembangan syiar Islam ketika itu. Ringkasnya semangat dan keyakinan masyarakat Arab ketika itu terhadap mekanisme wakaf dalam membantu membangunkan syiar Islam amat menggalakkan dan sesetengah kenyataan menyatakan bahawa telah menjadi tradisi masyarakat Arab akan mewakafkan 1/3 hartanya sebelum meninggal dunia.

BERWAKAF SECARA TUNAI


Salah satu cara BERWAKAF SECARA TUNAI ialah melalui Skim Infaq.

Skim Infaq


Objektif Skim Infaq

  1. Memberi pilihan dan kemudahan kepada kakitangan awam atau swasta untuk menyertai Saham Wakaf Selangor;
  2. Mengumpulkan dana bagi melaksanakan projek atau program yang berupaya meningkatkan taraf sosio-ekonomi umat Islam di Negeri Selangor; dan
  3. Mendidik masyarakat membudayakan amalan sedekah berdasarkan konsep wakaf yang menjadi satu tuntutan dalam ajaran Islam.

Keputusan Fatwa


Klik sini UNTUK BERWAKAF

Untuk maklumat lebih terperinci, sila klik Perbadanan Wakaf Selangor

Find me on Instagram
Ephyra tanpa modal
Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

Labels: , , ,