MUDAHNYA DSLR | BENGKEL ASAS FOTOGRAFI BERSAMA ADHADI MOHD


2016 merupakan tahun yang Mommy target nak lebihkan travel dan beraktiviti. Maka, 1 Januari yang lalu, Mommy sekeluarga telah memilih Melaka sebagai destinasi pelancongan dan percutian kami sekeluarga. Bab percutian tu, Mommy akan cerita next entry.

BENGKEL FOTOGRAFI KELAB BLOGGER BEN ASHAARI BERSAMA ADHADI MOHD


Terlebih dahulu, Mommy ingin ucapkan terima kasih buat penaja-penaja yang bermurah hati dalam aktiviti KBBA 2016 di Agrofarmstay @ Skill-Tech, Melaka ini iaitu @kelabbloggerbenashaari, @agrofarmstay, @nanafabeautyhq, @adhadi_mohd, @yeosmalaysia dan @polytronmalaysia.

PERSIAPAN MOMMY: GADGET

Mommy tidakla gigih mengangkut segala gadget Mommy ni ha.. Cuma bawa D90 serta lense 50mm dan kit lense. Sekarang ni macam selesa je guna 50mm lense sebab kalau nak shot yang dekat-dekat, guna sahaja Note 5 Mommy. 50mm manyak syiok nak main bokeh segala. Hii. Zaman sekarang ni, seboleh-bolehnya nak yang paling mudah. Even Mommy kadang-kadang guna fon je instead of DSLR. Berat seh. Tapi itulah, kualiti DSLR ni memang takkan dapat dinafikan sampai bila-bila. Banyak skill yang smartphone tak boleh lawan.

AKTIVITI 2016

Aktiviti pertama 2016 yang Mommy sertai ialah BENGKEL ASAS FOTOGRAFI KELAB BLOGGER BEN ASHAARI BERSAMA ADHADI MOHD di Agro Farmstay @ Skill-Tech, Durian Tunggal, Melaka.

Mommy dan family berpeluang stay di Agrofarmstay sepanjang bengkel ini berlangsung. Ada anak kecik manja macam ni memang susah sikit nak tinggal sebenarnya. Mujur ada rezeki boleh bawa sekali. Itu pun, kena larikan diri juga kalau nak ke kelas. Kang meraung-raung si kecik tu. Huuu

BENGKEL ASAS FOTOGRAFI

Bengkel dimulakan dengan ucapan pengenalan dari Encik Adhadi sendiri. Mommy dah super duper excited sambil membayangkan kelas skill photography yang Mommy join masa belajar di UIA dulu. Tahap teruja tu sama. Memang tak sabar nak gali ilmu.
Mommy kaji juga latar belakang Encik Adhadi ini, bukan calang-calang orang tau. Seorang jurulatih fotografi yang sudah banyak mengadakan bengkel fotografi sebelum ini. Korang boleh stalk kat sini.

Sebagai permulaan, Encik Adhadi menjelaskan maksud gambar. Ia merupakan medium untuk berkomunikasi. Kerana dari gambar, ia menyampaikan maklumat. Sebab tu Mommy memang suka sangat snap BANYAKKKKKKK gambar. Setiap gambar ada maklumat tersendiri. Namun syarat setiap kali mengambil gambar ialah, kita wajib tahu teknik-teknik penting yang menjadikan maklumat itu jelas. Maksudnya, 1 gambar 1 cerita. Seterusnya, 3 asas penting yang wajib kita ambil tahu jika belajar ilmu fotografi.

*********

3 ASAS PENTING DALAM FOTOGRAFI YANG WAJIB AMBIL TAHU

Menurut Encik Adhadi, 3 asas penting dalam fotografi ialah ISO, SHUTTER SPEED dan APERTURE wajib diambil tahu.
Sumber imej : Google

ISO


SHUTTER SPEED


Contoh
Sumber imej : Google

Lagi tinggi nilai Shutter (1/1000, 1/500, 1/250), objek itu akan dapat dirakam pegun.
Lagi rendah nilai shutter (1/30, 1/15, 1/8, 1/4, 1/2, 1, 2, 4, 8), objek akan jadi blur. Perlukan tripod.
Nilai shutter (1/125, 1/60) masih boleh dikawal dengan tangan (jika imej bergerak sekalipun)

APERTURE


Infografik ISO, SHUTTER SPEED & APERTURE


RUMUSAN MUDAH


Untuk 3 asas mudah di atas, cara yang kita perlu ingat ialah seperti di bawah:

Mommy faham, nak explain lagi terang, susah sikit. Korang pergilah kelas juga eh? Hii. Pendek kata, tak tahu 3 asas penting ni, susah nak berjaya. Gitewww.

*********

TEKNIK FOTOGRAFI POTRET

Encik Adhadi memberi 4 langkah mudah dalam Teknik Fotografi Potret

Langkah 1

Hasil bergambar berhadapan cahaya (kredit gambar : Lan Careno, model : Najeeb)

Langkah 2

Semua peserta bengkel termasuk Mommy memang tekun sangat2 sepanjang bengkel ini. Mommy yakin, semua ada minat mendalam dalam bidang ini.

Eh.. ada candid pic Mommy la. Hii. Tq tau snap. Tak sure camera siapa. Ampun!

Langkah 3
Langkah 4
Contoh imej dari Google

Alang-alang bercerita pasal ilmu, Mommy gemar letakkan contoh mudah (dari Google misalnya), supaya lebih senang faham.
*********

TEORI & PRAKTIKAL

Tak lengkap rasanya andai bercerita secara teori sahaja, Encik Adhadi mengorak langkah seterusnya dengan memberi kami tunjuk ajar secara praktikal.

Contoh di bawah ialah ketika mengambil gambar menggunakan teknik Low Key. Menggunakan kertas sebagai reflector.

Bangga sekejap la bila sifu gunakan kamera Mommy. Hiii

Hasil bidikan sifu.

Mommy pun tak lepas peluang. Tetiba lemon itu berubah-ubah tempat la pulak. Tak mengapa, yang penting ialah teknik angle yang Mommy pilih pula. Ok tak?

Tak cukup indoor, cuba outdoor pula. Baru puas hati belajar macam ni.


HAPPY SEMUA AHLI KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

*********

KINI BOLEH BELAJAR SENDIRI DI RUMAH


Kadang-kadang, kekangan masa punca kita tak boleh nak join sangat bengkel2 macam ni. Mommy faham sangat. Nak commit diri tu macam susah. Tapi, kalau dah nama sifu kan, dia dah fikir jauh punya. Nah.. Encik Adhadi ada menghasilkan DVD Video tutorial tau!

Credit : saidila.com

Ini yang Mommy dapat masa bengkel ini. Wuhuuuuuuuu!

Yeay. Mommy dah gigil2 tangan nak belajar lebih lanjut ni.

Yang bestnya, video tutorial ini, adalah dalam bahasa melayu sepenuhnya!

Jadi, yang berminat nak dapatkan servis dan produk beliau, boleh layari :
FB: Adhadi Mohd III
FB Page: Adhadi Mohd
Instagram: @adhadimohd
Blog: Adhadi.com

Labels: , , , ,